2009. szeptember 22., kedd

Összevisszaság 2.

Azt még nem is mondtam, amíg szállodában laktam augusztus hanyatlásának idején, még tűzriadó is volt ám... Rendesen. Mindenki bambán ténfergett a folyosón, én meg a kis útlevelemmel, meg eurommal indultam a lépcsők felé. 6 emelet szintkölönbség megtétele után elhallgatott éppen a csengő. És a liftből kilépett egy teljesen beöltözött lánglovag, de aztán kiderült nincs is semmi tűz. Erre páran elkezdtek a liftek felé szállingózni, mire a recepciós csajszi elállta az utat, hogy dehát ne már, hisz tűzriadó alatt nincs liftezgetés emberek! Erre pár fürdőköpenyes vendég ingerült finn kifejezéseket kezdett használni egyre növekvő tempóval és hangerővel. Mivel a viadal kimenetele nem lehetett kétséges inkább az utca felé vettem az irányt okulva a pesti munkahelyi tűzriadótesztek élénk emlékéből, amikor 1 korsó sört is meg lehetett (volna) inni, annyi idő volt amíg az ember befért egy liftbe végre...
Viszont az utca jó volt, már este volt egyébként ráadásul vmi péntek vagy szombat. így a hotel előtt álló villogó tűzoltóautókra mindenféle, egyébiránt sörrel felszerelkezett amazonbandák vetettek szemet, és fényképezgették egymást.

Más tudnivaló: itt a buszos közlekedés alatt ne azt tessék érteni, ami mondjuk a piros 7-es fogalmával bármilyen rokonságban lehetne. Itt a buszokon szinte mindig mindenki ül. Ez csak azért szinte, mert vasárnap a meccs után érthetően megnőtt kicsit az utasok száma, ekkor 4 ember kénytelen volt kihasználni, hogy lábikójával támassza meg kis testét ülepe helyett.
Amit még jó tudni, hogy a középső ajtó egy nagy térre nyílik, ahova mondjuk 3 babakocsit lehet betolni, mivel ugye lépcső az nincs. Ha babakocsival utazol, neked sem kell fizetned jegyet. Ha pedig leszállnál, külön kis csilingelőgombod van babakocsi piktogrammal, mainek a hangja is más, így a jóravaló sofőr felkészül lelkileg, hogy meg kell várnia, amíg kiügyeskeded a babakocsit a járműből.
No de hova megy a sok adó meg járulék, amit befizetsz? Egyébként kb 30%. Hát pl minden gyermeteg lény jogosult 17 éves koráig állam bácsitól 100 eurora havonta, illetve ha nem elsőszülött pár euroval többre mindig. Ez bizonyára azért van, mert tudják, a prototípus mindig silányabb, a sorozatgyártás pedig egyre tökéletesedik :)
Emellett, ha mondjuk anyu otthon marad a picivel 2-3 éves kora között, akkor állam bácsi honorálja ezt 300 euróval havonta, hiszen ebben az esetben nem kell államilag fizetni a sok óvónénit, akikből itt 4,5 gyerekenként egy jár. És mivel igen nagy a versengés a helyi lakosokért, mivel az adók felét helyi szinten szedik és használják fel, így a helyi önkormányzat is ad a 300 mellé mondjuk 200 eurot arra az egy évre.
Megint tudjuk kik járnak az egésszel rosszul... igen szegény apukák, akik megfáradva csak egy sörre és egy vállmasszázsra vágynának, meg pár duruzsuló léleksimogató szóra az asszonyságtól, ehelyett csak azt kapják, jajj egész nap itthon ültem menjünk el valahova, vagy csak én, te meg vigyázz a gyerekre addig. Nehéz a finn férfiak sorsa... Hiába na.

6 megjegyzés:

Bettina írta...

Otthonülő anyukaként én bevállaltam mindent,(ne tessék sajnáltatni magunkat, Uraim :-) hogy drága jó Férfitársadnak minden kényelme meglegyen. Sütés, főzés, masszázs, simogatás és még a felkelés, kaki, büfi sem az övé. Én pedig mindezt örömmel teszem :-) Legfőbb az otthon és a család.
Bár a magyar állam nincs ilyen gáláns és értünk nem küzdenek a települések - bár a mi önkormányzatuk nagyon szereti a babákat megajándékozni.
Pusszantlak :-))))

Bettina írta...

P.S. Látod jövendőbeli sorsod, ha egy finn mikkavikkába szeretsz majd bele...
Azért nem rossz...

Ferenc írta...

Arrafelé divat az éjszakai tűzriadó. Kalmar-ban is a meccs előtt szivatták a Lokis fiúkat. :)

Unknown írta...

Ha Mikkavikkának van egy szingli huga, azért szólj! :)

fakopáncs írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
fakopáncs írta...

Ev'rything's gonna be alright
Ev'rything's gonna be alright

No woman, no cry
No, no woman, no woman, no cry :)