2010. március 10., szerda

Karrieristáknak

Vegyünk egy képzeletbeli céget...
A nagy gazdasági világválság hatásai nyomán ugyebár nehéz elhelyezkedni, csökkennek a fizetések, s nem utolsó sorban a dolgozói létszám. A gettomilliomos csávó, aki jelenleg legyen egy elképzelt cég elnöke, bejelentett egy (újabb) "7-9%-os személyzeti revíziót", aminek első lépéseként az egyik ősországban 450 koponyától válik meg a cég. Ez bizonyos elképzelt területeket nem érinti. Sőt. Itt emberhiány van. Legalábbis a managerek szerint. Például legyen -4 fő. (Szerintem a multicégeknél sok helyen ez 30+, de mindegy) No, de a lényeg. Próbálnak tegyük fel embert felvenni, meg igazából más országokban, más területekre is, de ezt leginkább cégen belülről tudják csak megtenni. Ennek a két oka lehet fikciónkban, hogy úgyis van feleslegben többszáz ember, akik épp távozás mellett "döntöttek", másrészt, mert ez ugye a multikulti előnye, mozoghatsz a cégen belül, s van is emberanyag.
De milyen az emberanyag? Tételezzük fel, hogy van mondjuk 10-20% húzóember területenként (ezt mondjuk a teljesítményértékelés keretszámokból következtethető). Ők azok, akiket szívesen látnának az ilyen meghirdetett helyekre értelemszerűen. Vannak kis praktikák a helyes kis managerek zsebében, amikkel az ilyen tévelygő egyéneket maradásra akarják bírni, hiszen a jelenlegi helyükön gondolják róluk: jók. Ha most hazudni akarnék, akkor megkockáztatnám a motivációs eszközöket, de mivel csillagszemű vagyok, ilyet nem írhatok. Tehát vannak technikák, amikkel maradásra késztetnek egy embert, amennyiben ő mondjuk a felső 20% alkotóeleme. Legalábbis elképzelt világunkban.
Vegyünk egy figurát, aki majdnem csatlakozik az egyik területhez, de aztán mégsem. S hogy miért? Nos, mert azt mondják neki elméletünkben, elismerik fejetlenség van a jelenlegi területén, s mindenképpen próbálnak változtatni rajta az ő javaslatai alapján. S ha már maradna esetleg, akkor egy előléptetéssel kifejeznék felé, számítanak rá és értékelik. Ez a egy cégnél valóban megtörtént. Finnországban.
Egyébként Magyarországon is vannak "motivációs technikák". De...
De térjünk vissza, a képzeletbeli 20%-hoz. Nos mivel valószínű nem mindenki a fenti figura kvalitásaival csilloghat, illetve az adott területek főnökei esetlegesen nem rendelkeznek hatalommal a saját területük szervezési kérdéseiben, vagy/és nincs esetlegesen még mélyreható tapasztalati múltjuk az embereik menedszelésében (érdekes managerek pedig)... nos ezek miatt, vagy vmi egészem más okból, de elkezdtek elszállingózni az emberek az elképzelt cégtől. Mármint az a 20%. Az kezd lemorzsolódni. Persze ugye a sor végén is mindig állnak, tehát felső 20% is mindig lesz :)
No, de talán ez lehet az oka, hogy munkaerőhiánnyal küzd a mesebeli cég a belső munkaerőpiacról. Tegyük fel talán azért, mert aki jelentkezik ide-oda, azt
- nem találják elég jónak
- nem szabad (igen)
- az első kettő elegye
- egyéb
Emellett pedig a régi felső 20% már a cégen kívül boldogul, vagy a cégen belül karrierista, ami a manager út (és a szakmai hanyatlás a cégre nézve).
Nos, de ne vesztegessük az időt fikciókra.
Felejtsük el azt a képzeletbeli céget...

5 megjegyzés:

Ferenc írta...

Én dolgoztam a Nokiánál, kicsit az NSN-nél is, de még így is zavaros nekem a poszt. Mi van? Nem lehet, hogy ezt az eszmefuttatást csak te érted?

Marci írta...

Nem baj. Te karrierista vagy, mindig váltasz 1 forintért is, szóval Neked már nincs szükséged ilyen elméleti témákra :)
Vagy: csak nem vagy elég okos interpretáld, mint mások :)

Unknown írta...

Vazz, ez durvább, mint a Varjú dombi mesék :D

Unknown írta...

Marci, csak nem előléptettek? :D Valaki nokiás csekkolja már a telefonkönyvet!
Már majdnem ráismertem egy kishajóépítő szakmunkásra szép hazánkból, de aztán írtad, hogy megtörtént és ott. A managerekre van tippem, meg a lemorzsolódottakra is. :)

Unknown írta...

az elképzelt cég=NSN