2010. március 23., kedd

Az internet

Azt már tudhatjátok, Finnországban alkotmányos jog a gyors netkapcsolat, és azt a legkisebb igluhoz is biztosítania kell a szolgáltatóknak. De miért is szükséges ez itt? Hát, mert ezek megszállottak... Eleve nem sok olyan dolog van, amit mondjuk ne lehetne elintézni interneten kersztül. Ha meg mondjuk már a hivatalos dolgaiddal végeztél, akkor mehetsz a világhálóra közösségi életet élni. Ez lehet a szokásos "rakd fel a pofád a netre", vagy lehet némi társkeresés, esetleg internetes aukciók. Itt aki elég jól keres, annak sincs szinte semmi olyan otthon amit ő a bolttól vesz. Inkább használtan jóval olcsóbban. Megvan a bizalom, mellé meg a minőségi termék, s nem utolsósorban a szavahihetőség. Becsületes népek ezek (egyszer még a SouthParkban is atomot kaptak emiatt...).
Ha meg mindez kimerült, akkor jön az online játékok világa. Amiben a finnek ismét nem sereghajtók. Sem a rászánt időt, sem az ott elért eredményeket tekintve.
Talán az sem véletlen több ismert online játék is Skandináviából indult útjára. Ilyen például az egyik focimanager program is, ahol nemrég egy magyar lett a klubvilágbajnok, s erről már a valós médiában is riportok születtek. Bár azt gondolom senki nem ezért játszik ezekkel.
De megemlíthető a WoW is, ami itt igencsak nagy horderejű kérdés, s nem az egyetemista körökben, hanem a már 10 éve dolgozó, 3 gyermekes családapák témája is. Akik például örülnek, ha a család elmegy az anyóshoz egy hétre, mert akkor pizza, sör és WoW a menü.
Meg aztán itt van egy harmadik játék is, ami kedvelt, ez a virtuális Föld. Ebben Magyarország egyébként jelenleg a második helyen jelzett náció. Jelen pillanatban Ausztria nagy része a miénk, s vannak gyarmataink Kínában is.

Van benne gazdaság, média, háború, politika, választásokkal és pártokkal. Igazi kis stratégiai játék, bábkormányokkal, nyersanyagokért vívott háborúkkal, állami kasszákat lenyúló politikusokkal :) A magyar pártok többsége mondjuk a középtől jobbra helyezkedik itt ;)
Ez a játék egyébként román eredetű.

Szóval a paletta igazán széles, rengeteg van még a kiragadott példákon túl is. Hát ezt csinálják a finnek, mikor épp hó van kint (november-május)...

Nincsenek megjegyzések: