2010. március 25., csütörtök

A finn titok

Azt hiszem rájöttem a finn titokra. A titok az, hogy nincs titok. Minden honpolgár csinálja a saját kis dolgát, s semmi mást. Nincs innováció, mert az változás, mert az felelősség. Felelősség pedig a főnöké. Mert azért főnök. Ha meg valami nem megy rendben, az sem baj. A felelősség közös, azaz nincs. Ha persze megkérdi a főnök, igen van probléma. De megoldani? Hát azt nem mondták a tisztelt honpolgárnak kell. De a saját dolgát mindenki a lehető legjobb minőségben igyekszik megoldani. (Ha az meg van határozva egy magasabb szintről. Pontosan, nagyon pontosan.) Ez kétségtelen. S így az ország is gördülékenyen megy.
S nem mellékesen ez lehet az oka, hogy ha vmi újat és nem rutinszerűt kell véghezvinni, akkor a csoport a következőképpen néz ki. Egy finn - aki kivétel, mert nem szarakodik mindennel, és meg is mer csinálni bármit amit kitalál, szerintem pont emiatt néz fel rá a többi finn -, egy román, egy orosz, egy indiai. No és a mi nemzetünk is képviselteti magát egy fővel.
Furcsa dolog ez. Elméletileg itt vagyunk a fellegvárban, ahol rengeteg x évvel rendelkező, nagy tapasztalatú ember van. S hol a nemzeti büszkeség? Hol a finn szakértelem? Inkább a szedett-vedett nemzetközi társulatra bízzák a dolgot... Vagy lehet a managerek a szakemberek :) Talán... Talán ez a finn titok.

1 megjegyzés:

Bettina írta...

Miért nem is vagy TE politikus??? :-)